Kirsten Gorsen uit Dilbeek schreef een eigen boek over mentale gezondheid. ‘Ik hoop je gelukjes’ is een inspirerende, hoopvolle getuigenis over depressie. Het boek is enerzijds autobiografisch, we vinden er onder andere fragmenten uit haar dagboek terug, maar ook haar eigen ervaringen in de PAAZ, de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis in Asse. Op die manier krijgen we als lezer een exclusieve blik achter de schermen van deze afdeling. Anderzijds biedt het boek inspirerende en hoopvolle tips om eventueel te gebruiken als je het zelf moeilijk hebt. Het belang om de positieve kanten van het leven te zien, komen steeds weer naar boven in het boek.

Naast het boek voor volwassenen is er ook een prentenboek voor kinderen vanaf zes jaar beschikbaar. Daarin neemt de regendruppel kinderen mee op weg om verschillende gevoelens bespreekbaar te maken en vooral aan de kinderen te laten zien dat elk gevoel er mag zijn. Op deze manier wil Kirsten graag het taboe rond depressie doorbreken en onze mentale gezondheid bespreekbaar maken.


‘Ik hoop je gelukjes’ vindt zijn oorsprong in het basisonderwijs, toen mijn zus – auteur en illustrator van de gelijknamige boeken – deze boodschap van een leerling kreeg, waarmee hij bedoelde dat hij haar veel geluk toewenste en hoopte dat ze gelukkig was/werd.

Psychologisch was het voor mijn zus niet evident, gelukkig zijn. Wat betekent dat dan, geluk of gelukkig zijn? Misschien kunnen we beter over tevredenheid spreken? Ben je gelukkig als je tevreden bent? Hoe voelt dat dan? Allemaal vragen die door mijn zus’ hoofd bleven spoken. Toen ze het eind 2020 heel moeilijk kreeg, ontving ik van haar een berichtje met de boodschap dat ze zich had laten opnemen in de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis. Ze verbleef daar gedurende vier weken en raakte er stapje voor stapje terug bovenop. Ze vond rust in haar hoofd door het maken van creawerkjes. Haar eerste grote creawerk in het ziekenhuis was er eentje met zonnebloemen. Doordat dit een keerpunt was in haar genezingsproces, hebben de zonnebloemen voor haar een bijzondere betekenis.